автор: , председател на софийската младежка организация на ВМРОТази седмица сръбският

...
автор: , председател на софийската младежка организация на ВМРОТази седмица сръбският
Коментари Харесай

Николай Гергинов: Българската зора на свободата отново ще изгрее над Македония

автор: , ръководител на софийската младежка организация на Вътрешна македонска революционна организация

Тази седмица сръбският вестник „ Политика “ излезе със публикация, отдадена на откриването на българския културен център „ Иван Михайлов “ в Битоля. Материалът в проправителствения всекидневник беше всичко друго, само че не и справедлива публицистика, с каквато най-старото сръбско издание парадира. За следващ път освен че бяха повторени всички антибългарски проюгославски тези, само че сърбите си разрешиха да квалифицират посещаване на българска делегация в трета страна като „ фашистка подривна активност ”.

Според „ ”:

77 години след успеха над фашизма в Северна Македония този камшик от предишното се трансформира в настояща тематика. „ Добросъседската ” страна изпрати в Северна Македония своята делегация, състояща се от министър-председателя на България, вицепремиер, министъра на външните работи, някогашния министър на външните работи и някогашния министър на защитата, с цел да унижи за следващ път македонския народ посредством разкриване на Българския културен център в Битоля, наименуван „ Ванчо Михайлов ”. А той беше уверен помощник на Хитлер, Мусолини, Павелич, българския цар Борис III…

През тези мрачни времена идентичността на македонския народ освен беше оспорвана, само че беше и потъпкана от фашисткия ботуш. Дали името на културния център в действителност крие посланието „ Това е България “? В страна, където сътрудниците на Хитлер, като част от окупационната българска войска и полиция, затварят всички евреи от Щип, Скопие, Кичево и ги изпращат в лагера Треблинка.

Поредните белградски вербални спазми могат да бъдат обяснени чрез следните три обстоятелството:

Първо Сърбия знае, че в случай че продължи да не съблюдава, сходно на Македония, правата на българите, живеещи в Западните околности, ветото за тяхното участие в Европейския съюз е неизбежно. Второ, Сърбия, трансформирала се в единствения съветски спътник освен на Балканите, само че и в Европа, знае, че е заобиколена от страни членки на НАТО и Европейски Съюз и безусловно не може да подхваща никакви своеволни дейности в районно и военно отношение. И третият факт е, че Югославия и Тито в порочно съвкупление с Коминтерна и Съюз на съветските социалистически републики сътвориха „ македонската нация, език и страна ” и в този момент ревностно пазят извънбрачното си отроче с вярата югославската агитация и сръбското въздействие да продължи.

Статията приключва с изречението „ призракът на фашизма още веднъж се появи над македонското небе “, само че създателите, живеещи към момента в предишното, отхвърлят да одобряват обстоятелството, че българската зора на свободата още веднъж ще изгрее над Македония.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР